- Cum scapi de mirosul neplăcutde la chiuveta din bucătărie - februarie 14, 2024
- Care este diferența dintre o chiuvetă de bucătărie și o chiuvetă de baie - februarie 10, 2024
- Cum se curăță hota fără evacuare – Trucuri pentru curățarea hotei - ianuarie 31, 2024
Poluarea nu este doar o problemă de mediu. Ea poate fi o problemă și în interiorul casei dumneavoastră.
Aerul din interiorul locuinței dvs. ar putea fi mai poluat decât cel de afară. Acest lucru se întâmplă din cauza multor lucruri diferite care se află în casă: materiale de construcție, mobilier, aparate, produse de curățare și chiar și odorizante de cameră.
Pentru a împiedica acest lucru să se întâmple, puteți face câteva lucruri, cum ar fi să nu mai folosiți aceste lucruri și să păstrați casa curată cu aer proaspăt în fiecare zi, deschizând ferestrele sau folosind un purificator de aer pentru a elimina toxinele din casă.
Atunci când inspirăm substanțe nocive, plămânii noștri ar trebui să reacționeze imediat. Problema este că aceștia nu reacționează suficient de repede.
În fiecare zi respirăm diferite substanțe chimice. Acestea se află deja în interiorul locuințelor noastre, așa că gătitul, curățenia și utilizarea odorizantelor de aer nu fac decât să adauge și mai multe în aer.
Care sunt sursele de poluare ale aerului din casa ?
Nu doar țigările. Activitățile de zi cu zi afectează și ele calitatea aerului. Gătitul, curățenia și aprinderea lumânărilor, toate acestea eliberează substanțe chimice nocive în aer.
Lemnul ars în șeminee eliberează monoxid de carbon, oxizi de azot și alte particule pe care nu le puteți vedea fără un microscop.
Chiar și poluanții de la unele tipuri de odorizante pot reacționa cu ozonul pentru a crea compuși dăunători pentru sănătatea oamenilor, cum ar fi formaldehida.
Lumânările și bețișoarele parfumate sunt de asemenea toxice. Atâta timp cât lumânarea este aprinsă, aceasta produce particule care pot fi dăunătoare. Cu cât fitilul rămâne mai mult timp aprins, cu atât mai multe substanțe toxice sunt eliberate în aer. Acestea rămân în aer mult timp după ce stingi lumânarea.
Șantierele de construcții. Și s-ar putea să credeți că deschiderea ferestrei vă va ajuta cu mirosul. Nu ajută atât de mult pe cât v-ați aștepta. De fapt, poluarea interioară poate crește dacă locuiți într-un oraș aglomerat.
Cercetătorii au dorit să afle dacă mai multe insecticide folosite în construcții pot influența toxicitatea aerului din casă pentru o perioadă de peste un an de zile și au descoperit ceva incredibil: efectele poluării externe se propagau în interiorul clădirilor.
Unii oameni poartă hainele de la exterior în casa lor. Cel puțin aceste concluzii vin după studiile efectuate de Universitatea din Stuttgart și publicate în „Journal of Occupational and Environmental Medicine”.
Cercetarea a fost un pas important pentru cunoașterea poluării interioare și a efectelor ei asupra sănătății, chiar dacă se fac progrese în ultimii 15 ani.
Atunci a fost descoperit faptul că aerul din casa noastră poate fi mai murdar decât cel de afara. Atunci s-a arătat că acest lucru este adevărat inclusiv atunci când temperaturile erau scăzute și când nu ploua deloc.
Oamenii de știință au dorit să afle dacă schimbarea stilului de viață ar putea influenta calitatea aerului din interior, cum se întâmplă cu poluarea exterioară. Au bazat testele lor pe un studiu longitudinal efectuat asupra a peste 5000 de familii care locuiesc în regiunea Stuttgart.
Acestea s-au efectuat între 2008 și 2014 pe durata a 3 ani, urmărind atât poluarea exterioară cât și pe cea interioară.
Mai mult decât atât, oamenii au evaluat dacă muncitorii din industria construcțiilor erau expuși la aceste substanțe.
În timpul studiului, peste 83 de mii de proprietari de locuințe au completat chestionare despre poluarea interioară sau exterioară. Ei le-au completat în reviste pe o perioadă de 5 ani și au fost testați pentru aerul din casa lor, atât în timp ce se aflau acasă cât și după ce plecau la lucru.
La sfârșitul studiului s-a dovedit ca exista un nivel semnificativ mai ridicat de pesticide în aerul interior fata de cel exterior.
În plus, concentrațiile acestor pesticide au fost cu 20% mai ridicate în timp ce familiile lucrau pe șantierele de construcții. Un alt studiu a arătat că muncitorii care au lucrat pe un șantier de construcție unde au fost folosite pesticide pentru un an întreg, la finalul acestuia aveau concentrații ridicate de pesticide în urina.
În concluzie, ferestrele deschise nu-și fac efectul dorit asupra aerului din ambele medii chiar dacă oferă o ameliorare temporară. Oamenilor trebuie să li se recomande să spele hainele și lenjeria destinată dormitului înainte de a le folosi pentru prima oară.