Întreținere Gazon – Tundere, Irigare și Fertilizare

Ioana

O grădină bine întreținută este o parte esențială a oricărei case. Aceasta poate oferi un loc în care oamenii se pot relaxa și se pot bucura.

Există multe lucruri pe care le puteți face pentru ca grădina dvs. să arate minunat, cum ar fi adăugarea de gazon, flori și alte plante.

De asemenea, ar trebui să începeți să vă îngrijiți grădina de îndată ce începe să crească și să devină suficient de puternică pentru a putea fi călcată.

Întreținere gazon

Întreținerea gazonului este un proces complex care poate fi dificil de realizat dacă sunteți nou în domeniu. Există câțiva pași esențiali care trebuie urmați pentru a obține cele mai bune rezultate din grădina dumneavoastră.

Fiecare pas pe care l-am descris mai jos este important și necesar pentru sănătatea gazonului dumneavoastră.

Întreținere gazon

Irigare gazon

Menținerea calității vieții gazonului dumneavoastră este foarte importantă. De aceea, este crucial să vă udați și să vă îngrijiți gazonul în fiecare zi. Iată câteva reguli pentru a vă ajuta să realizați acest lucru:

  • Irigați dimineața devreme sau după-amiaza târziu. Nu irigați niciodată noaptea pentru că s-ar putea să faceți mucegai. Vara, udați în fiecare zi și uneori de două ori pe zi dacă afară este foarte cald. Dacă este primăvară sau toamnă, udați la fiecare 2 zile, timp de 10-15 minute de fiecare dată. Când puneți semințe noi de iarbă, asigurați-vă că le udați abundent în fiecare zi, timp de 4 săptămâni la rând.
  • Irigarea eficientă este atunci când apa ajunge la rădăcina firului de iarbă. Acest lucru îl va face mai puternic și îl va afecta mai puțin. Asigurați-vă că udați gazonului din abundență, dar nu prea multă, încât să se formeze bălți la suprafață. Tipul de sol afectează, de asemenea, cât de multă apă este nevoie.
  • Dacă aveți copaci în grădină, aceștia ar putea umbri gazonul. Acest lucru înseamnă că gazonul nu are nevoie de la fel de multă apă ca un gazon care are soare toată ziua. De asemenea, este important să știți, dacă plouă, nu vă irigați grădina
  • Atunci când observați lucruri precum îngălbenirea ierbii, iarba uscată sau fire de iarbă răsucite, ar trebui să vă udați gazonul. Ar trebui să vă uitați în fiecare zi pentru a vă asigura că gazonul rămâne sănătos.

Irigare gazon

Tunsul gazonului

Indiferent ce părere aveți despre acest lucru, vă recomandăm să o faceți în mod regulat pentru a avea un gazon sănătos.

Dacă nu o faceți, iarba se va îngălbeni, firele vor fi subțiri și fragile, iar buruienile vor fi greu de controlat. Tunderea gazonului este cheia pentru a avea un gazon dens și cu aspect luxuriant.

Poate consuma mult timp, dar merită.

Tunsul gazonului

Sfaturi de urmat în tunderea gazonului:

  • Atunci când tundeți gazonul, tăiați-l doar o treime din lungimea acestuia. Dacă îl tăiați mai scurt, acesta nu va crește la fel de bine.
  • În mod ideal, ar trebui să vă tundeți gazonul o dată sau de două ori pe săptămână atunci când crește rapid și de trei ori pe lună atunci când crește normal. Veți putea vedea diferența în creșterea gazonului dumneavoastră.
  • Cele mai multe peluze trebuie tunsă la 3 cm. Dacă aveți trafic intens, atunci poate fi la 4-5 cm. Gazonul la umbră trebuie să aibă o înălțime de 6-7 cm.
  • Ajustați înălțimea gazonului în funcție de perioada din an. Vă puteți lăsa gazonul mai înalt la începutul și la sfârșitul sezonului, dar mai ales când este în condiții de secetă. Firele mai lungi de iarbă rețin apa, așa că ajută la menținerea gazonului verde, dar și la umbrirea solului, ceea ce este bine pentru vremea caldă.
  • Nu tundeți imediat gazonul proaspăt semănat. Așteptați până când crește la o înălțime de 7-10 cm.
  • Atunci când alegeți o mașină de tuns iarba, asigurați-vă că este potrivită pentru grădina dumneavoastră.

Fertilizare gazon

Fertilizarea gazonului este importantă, deoarece ajută iarba să crească puternică.

Acest lucru face ca nu trebuie să tăiați iarba la fel de des, iar atunci când o tăiați, este mai puțină.

Această creștere poate face ca solul să se epuizeze de nutrienți, ceea ce poate duce la zone din gazon fără iarbă, la apariția mușchilor și a buruienilor etc.

Prin îngrijirea gazonului și folosirea îngrășămintelor pentru gazon, vă puteți păstra gazonul cu un aspect sănătos.

Îngrășământul este important pentru că va face iarba mai sănătoasă și va permite să crească mai puțin mușchi. Gazonul dumneavoastră va rămâne verde și nu va avea defecte.

Îngrășământul este alcătuit din azot, fosfor și potasiu, care sunt toate necesare pentru o curte sănătoasă și fericită!

Fertilizare gazon

Cu ce se fertilizează gazonul?

Există două tipuri de îngrășăminte pentru gazon: îngrășăminte de toamnă și îngrășăminte de primăvară. Compoziția nutrienților din fiecare tip de îngrășământ poate varia.

Ar trebui să folosiți diferite tipuri de îngrășăminte pe gazonul dumneavoastră, în funcție de perioada anului. Primăvara, trebuie să folosiți un îngrășământ care conține azot. Toamna, ar trebui să folosiți un îngrășământ cu potasiu în el. Pentru cele care sunt foarte vulnerabile, utilizarea ambelor tipuri de îngrășăminte poate fi utilă vara.

Cum se fertilizează gazonul?

Îngrășământul vă va ajuta gazonul să crească mai bine. Ar trebui să afânați mai întâi solul.

Apoi împrăștiați uniform îngrășământul deasupra. Poate fi greu să faci acest lucru corect, dar o pompă de stropit electrică este un instrument care te va ajuta.

În cât timp crește gazonul

Dacă vreți să știți cât timp va dura pentru ca gazonul semănat să răsară, trebuie să știți că nu va dura mult. Iarba crește relativ repede.

De obicei, semințele plantate vor răsări în aproximativ 10-15 zile, dacă însămânțarea a avut loc toamna. Dacă plantarea a avut loc primăvara, timpul de creștere a gazonului este de 15-20 de zile.

În cât timp crește gazonul

Întreținerea gazonului primăvara

Când temperatura începe să crească, va trebui să faceți o îngrijire specială pentru gazonul dumneavoastră. Acest lucru va permite grădinii dumneavoastră să crească sănătos.

Ar trebui să acordați o îngrijire specială gazonului dumneavoastră primăvara, deoarece este important pentru aspectul general al grădinii.

1.Scarificarea

Prima lucrare de întreținere de primăvară constă în curățarea și scarificarea solului.

După sezonul rece, este posibil ca gazonul să aibă pete uscate și să fie acoperit cu resturi de frunze rămase din toamnă.

De asemenea, solul poate fi acoperit cu resturi de crengi, pietre și alte plante moarte. Ar trebui să le îndepărtați cu mâna sau să le greblați de la suprafața solului. Acest lucru va asigura că gazonul dvs. nu se sufocă și crește normal și sănătos.

2.Aerarea

Traficul vă poate deteriora gazonul. Acest lucru cauzează compactarea solului și de acumularea de materie organică. Un semn al acestui lucru este creșterea mușchiului la suprafața solului. Dacă acesta este cazul, va trebui să scarificați solul pentru a scăpa de mușchi.

Aerarea și scarificarea solului vor ajuta la descompunerea acestuia și la eliminarea mușchiului sau a materiei organice. Acest lucru va ajuta solul să respire, iar firele de iarbă vor primi substanțele nutritive de care au nevoie. Atunci când ambele lucrări sunt efectuate primăvara, apa și îngrășămintele vor ajunge cu ușurință la rădăcinile plantelor.

3.Supraînsămânțarea

Primăvara, când zăpada se topește și temperaturile cresc, s-ar putea să începeți să vedeți pete de verde în grădină. Acest lucru se datorează faptului că iarba începe să crească din nou. Dacă observați că unele părți ale gazonului dvs. nu cresc sau sunt acoperite de iarbă uscată, atunci cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să împrăștiați mai multe semințe de iarbă pe acele zone.

Întreținerea gazonului primăvara

Când se tunde gazonul prima dată

Atunci când plantați un gazon, prima cosire trebuie făcută în luna mai. Cel mai bine este să o faceți când vremea este frumoasă. Pentru o tundere ușoară și de calitate, alegeți o zi în care iarba este uscată.

Ulterior, merită să tundeți iarba cel puțin o dată pe săptămână. Asigurați-vă că înălțimea gazonului este de 3-5 cm.

Când se dă cu azot la gazon

Primăvara, gazonul dumneavoastră are nevoie de azot.

Lasă un comentariu