Cum funcționează un aspirator?

Daniel

Daca vrei sa știi cum funcționează un aspirator, afla că majoritatea aspiratoarelor funcționează după același principiu de bază.

Acestea aspiră murdăria și particulele de praf cu ajutorul unui motor puternic, iar apoi le depozitează într-un sac sau într-un recipient.

Furtunul aspiratorului este folosit pentru a fixa capul de curățare la corpul principal al mașinii.

Capul de curățare conține o perie rotativă care ajută la desprinderea murdăriei și a resturilor de pe suprafețe. Pe măsură ce aspiratorul se deplasează pe podea, peria mătură murdăria și praful, care sunt apoi aspirate în aparat.

Unele modele au, de asemenea, un filtru suplimentar care ajută la reținerea particulelor mai mici.

În cele din urmă, aspirarea cu un aparat de calitate poate face o muncă scurtă de curățare a podelelor și suprafețelor și poate ajuta la menținerea casei dvs. fără praf și murdărie.

Pe piață există mai multe tipuri de aspiratoare. Aici enumerăm aspiratoarele convenționale cu cablu, aspiratoare verticale fără fir și aspiratoarele robot. Fiecare dintre acestea au avantaje și dezavantaje, însă dacă sunteți în căutarea unui aspirator vertical am scris recent un articol cu cele mai bune aspiratoare verticale.

Presiunea negativa

Un aspirator pompează aerul dintr-o cameră sigilată, generând o presiune negativă în interiorul camerei. Aceasta, la rândul său, determină un flux de aer în cameră, care aspiră împreună cu el resturile. Cu cât aspiratorul este mai puternic, cu atât mai mare este nivelul de presiune negativă pe care îl poate crea și cu atât mai eficient va fi capabil să curețe chiar și cele mai grele mizerii.

Pe lângă faptul că este folosită în scopuri de curățare, presiunea negativă poate fi utilizată și pentru o serie de alte sarcini, cum ar fi umflarea baloanelor sau transportul fluidelor prin tuburi înguste.

Fie că încercați să vă curățați casa sau efectuați un experiment științific, înțelegerea modului în care funcționează presiunea negativă este esențială.

Presiunea negativa

Motorul

Motoarele electrice sunt dispozitive fascinante care au o gamă largă de aplicații.

O utilizare comună a motoarelor electrice este în aspiratoare. Aceste dispozitive folosesc un motor electric pentru a roti un ventilator, care creează o presiune negativă ce aspiră aerul și orice particule mici care sunt prinse în el. Aspiratorul are apoi un orificiu de evacuare care evacuează aerul pe partea cealaltă, permițând motorului să continue să funcționeze normal.

Motoarele electrice sunt, de asemenea, utilizate în multe alte tipuri de aparate, inclusiv uscătoare de păr, mixere și mixere de mână.

De asemenea, acestea se găsesc și în unele jucării, cum ar fi mașinile și trenurile electrice.

În general, motoarele electrice sunt dispozitive relativ simple, care pot fi utilizate în diverse scopuri.

Filtrele

După cum știe oricine a folosit vreodată un aspirator, acestea sunt foarte eficiente în a aduna murdăria și resturile.

Cu toate acestea, ceea ce mulți oameni nu realizează este că aspiratoarele colectează și particule minuscule care sunt invizibile cu ochiul liber. Dacă sunt inhalate în cantități suficient de mari, aceste particule pot fi dăunătoare pentru plămâni.

Pentru a preveni acest lucru, aspiratoarele sunt echipate cu cel puțin un filtru fin și, adesea, și cu un filtru HEPA (High Efficiency Particulate Arresting).

Aceste filtre acționează pentru a elimina aproape tot praful din aer înainte de a fi ejectat din aspirator. Prin urmare, acestea joacă un rol esențial în protejarea utilizatorilor împotriva leziunilor pulmonare dăunătoare.

filtre

Accesorii

Accesoriile sunt unul dintre cele mai importante aspecte ale unui aspirator.

Dimensiunea orificiului de intrare al atașamentului este cea care determină puterea de aspirare. Un orificiu mai mic înseamnă mai multă aspirație, deoarece aerul trebuie să se deplaseze mai repede printr-un pasaj mai îngust. Acesta este motivul pentru care accesoriile cu orificii de intrare mici și înguste au o aspirație mult mai mare decât cele mai mari.

Accesoriile pentru aspiratoare sunt de tot felul de forme și dimensiuni, așa că este important să îl alegeți pe cel potrivit pentru treaba pe care o aveți de făcut.

Un accesoriu greșit nu numai că poate îngreuna munca, dar poate deteriora și aspiratorul în sine.

Recipientul de colectare

Când vine vorba de curățarea prafului, există două tipuri principale de aspiratoare din care puteți alege – cele cu sac de praf și cele fără.

Aspiratoarele fără sac sunt împărțite în continuare în modele cu un singur ciclon și modele cu mai mulți ciclon.

Aspiratoarele cu sac de praf sunt de obicei mai ușoare decât omologii lor fără sac, ceea ce le face ușor de manevrat prin casă. Cu toate acestea, sacii trebuie să fie înlocuiți la intervale regulate, ceea ce se poate adăuga în timp.

Aspiratoarele fără sac cu un singur ciclon tind să piardă puterea de aspirare mai repede decât alte modele, dar sunt, de asemenea, relativ accesibile. Aspiratoarele multiciclon sunt mai scumpe, dar oferă o aspirație mai bună.

Lasă un comentariu