Cum sa cureți un aspirator vertical in 7 pasi

Ultima actualizare: 28 aprilie, 2022

Chiar daca v-ați cumpărat cel mai bun aspirator vertical, curățarea și întreținerea este un proces care ar trebui făcut în mod regulat pentru a vă asigura că aspiratorul funcționează la cel mai bun nivel.

În acest articol de blog, vom trece în revistă procedurile de curățare și întreținere pentru un aspirator vertical.

În același timp, vom oferi câteva sfaturi despre cum să vă păstrați aspiratorul vertical în stare bună pentru anii următori.

Citiți mai departe pentru mai multe informații!

Pasul 1: Materiale necesare

Înainte de a începe să vă curățați aspiratorul, este important să adunați toate materialele de care veți avea nevoie.

Un compresor de aer sau o perie pot fi folosite pentru a îndepărta praful și murdăria de pe exteriorul aparatului.

Un burete și apă rece pot fi folosite pentru a curăța coșul de gunoi, iar o foarfecă poate fi necesară pentru a tăia părul sau fibrele care sunt prinse în perii.

Un prosop de hârtie și o cârpă din microfibră pot fi folosite pentru a curăța materialele din plastic din partea din față a aspiratorului și, în cele din urmă, este posibil să fie necesară înlocuirea unui sac de aspirare sau a unui filtru, dacă acesta este excesiv de murdar.

Făcându-vă timp să adunați toate aceste materiale înainte de a începe, vă puteți asigura că aspiratorul dvs. este curățat temeinic și pregătit pentru următoarea utilizare.

Pasul 2: Scoateți aspiratorul afară

Când vine vorba de curățarea unui aspirator vertical, este întotdeauna mai bine să scoateți aparatul afară. În acest fel, orice praf care se eliberează va fi luat de vânt în loc să se depună înapoi în casă.

Pentru a face acest lucru, pur și simplu duceți aspiratorul în garaj sau pe o terasă și asigurați-vă că aspiratorul este scos din priză și că toate piesele sunt oprite corespunzător.

Odată ce totul este la locul lui, puteți merge mai departe și începe procesul de curățare fără să vă faceți griji că veți face mizerie.

Scoateți aspiratorul afară

Pasul 3: Scoateți recipientul pentru praf

Majoritatea aspiratoarelor verticale nu au sac, praful fiind reținut într-un mic recipient situat sub ciclon.

Pentru a goli recipientul, localizați mai întâi butonul de „eliberare a recipientului”. Acest buton este situat, de obicei, chiar lângă recipientul propriu-zis.

După ce ați găsit butonul, apăsați-l pentru a debloca balamalele care țin recipientul în poziție. Cu recipientul acum deblocat, ar trebui să îl puteți scoate din aspirator. Aveți grijă când manipulați recipientul, deoarece acesta va fi probabil plin de praf și resturi.

După ce ați scos recipientul, îl puteți goli într-un sac de gunoi sau într-un alt recipient adecvat.

Scoateți recipientul pentru praf

Pasul 4: Scoateți filtrele

După cum știe oricine care suferă de alergii, polenul, praful și alte particule din aer pot face ravagii asupra sinusurilor și sistemului respirator.

Filtrele HEPA sunt concepute pentru a reține aceste particule, împiedicându-le să recirculeze prin aerul din casa dvs. Cu toate acestea, în timp, aceste filtre pot fi înfundate cu poluanți, reducându-le eficiența. Din acest motiv, este important să vă curățați filtrul HEPA în mod regulat.

Frecvența cu care trebuie să curățați filtrul va varia în funcție de tipul de aspirator pe care îl aveți și de gradul de utilizare a acestuia, dar, ca regulă generală, ar trebui să vă propuneți să curățați filtrul la fiecare câteva luni.

Cu o îngrijire adecvată, filtrul HEPA va continua să vă protejeze pe dumneavoastră și familia dumneavoastră de particulele nocive din aer.

Scoateți filtrele

Pasul 5: Spălați recipientul pentru praf

Când vine vorba de curățarea aspiratorului, majoritatea oamenilor se gândesc doar la filtru și poate la perii. Cu toate acestea, dacă doriți ca aspiratorul dumneavoastră să funcționeze eficient și să împiedicați ca murdăria și praful să fie aruncate înapoi în casă, este important să curățați în mod regulat recipientul pentru praf. Există două moduri de a curăța eficient recipientul: folosind aer comprimat sau o perie și o cârpă umedă din microfibră.

Dacă folosiți un compresor de aer, suflați aerul direct pe suprafața recipientului de colectare a prafului.

Dacă nu aveți aer comprimat, frecați ușor partea exterioară a recipientului cu o perie. Apoi, folosiți cârpa umedă pentru a prinde praful care s-a lipit de pereții săi. Lăsați recipientul deschis și orientat în sus. Acest lucru îi va da șansa de a se usca complet.

Curățarea recipientului este o sarcină simplă, care durează doar câteva minute, dar care poate face o mare diferență în performanța aspiratorului dumneavoastră.

Spălați recipientul pentru praf

Pasul 6: Spălați filtrele

Este important să curățați în mod regulat filtrele aspiratorului dumneavoastră pentru a vă asigura că acesta funcționează eficient. Pentru a curăța filtrele, scoateți-le din aspirator și clătiți-le cu apă rece.

Asigurați-vă că îndepărtați toată murdăria și resturile de pe filtre înainte de a le pune din nou în aspirator.

Este important să ștergeți toate suprafețele de lucru după ce ați terminat de curățat filtrele pentru a preveni ca reziduurile de săpun sau de grăsime să vă deterioreze aspiratorul.

Prin curățarea regulată a filtrelor aspiratorului dumneavoastră, veți prelungi durata de viață a acestuia și îl veți menține în stare de funcționare optimă.

Spălați filtrele

Pasul 7: Lăsați filtrele sa se usuce bine

Este important să vă asigurați că filtrele aspiratorului sunt complet uscate înainte de a le pune din nou în aspirator. Dacă sunt chiar și puțin umede, ar putea deteriora cablajul electric din interiorul aspiratorului. Și chiar dacă nu deteriorează aparatul, umiditatea va favoriza apariția mucegaiului. Încercați să stoarceți ușor apa din filtre sau să le scuturați, apoi lăsați filtrele într-un loc bine ventilat timp de cel puțin 24 de ore.

Concluzia

Urmând sfaturile simple din acest articol, vă puteți păstra aspiratorul funcționând fără probleme și îl puteți ajuta să dureze ani de zile.

Un mic efort din partea dumneavoastră vă poate economisi o mulțime de bani pe termen lung.

Așadar, acordați-vă câteva minute pentru a vă curăța și întreține aspiratorul astăzi și stați liniștit știind că acesta are grijă de toate acele particule de murdărie pentru dumneavoastră.

Lasă un comentariu